15 Οκτ 2013

Ο φοιτητικός σύλλογος ανήκει σε σένα! Οργανώσου και πάλεψε συλλογικά!

Σε μια περίοδο σαφούς υπονόμευσης και καταπάτησης των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων της νεολαίας και της πληττόμενης κοινωνικής πλοιψηφίας ,με την τεράστια επίθεση σε εργατικά - λαικά κεκτημένα χρόνων, το δημοκρατικό πρόβλημα τίθεται επι τάπητος περισσότερο από κάθε άλλη φορά . Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλα τα αστικά επιτελεία  επικαλούνται διαρκώς τη «θεωρία περί δύο άκρων» δια μέσου διαγγελμάτων και τηλεοπτικών  παραθύρων, ταυτίζοντας όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία,την υγεία, την μόρφωση, τη ζωή και το περιβάλλον)  με την φασιστική-δολοφονική πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής. Ενοχλεί ο μαχητικός και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων ,των φοιτητικών συλλόγων και των γειτονιών. Εκεί που επιβάλλεται η δημοκρατία των πολλών και όχι των λίγων. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι  εμετικές δηλώσεις Σαμαρά και η σύλληψη κατοίκων στις Σκουριές, με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που βάζει φρένο στο εργοστάσιο χρυσού του Μπόμπολα και στο «θεόπνευστο» success story της κυβέρνησης. Τι να περιμένει κανείς όμως απο την πιο ακροδεξιά κυβερνητική σύνθεση που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος απο την μεταπολίτευση και μετά. Αρκεί να ρίξει μια ματια κανεις στις δηλώσεις Σιδέρη, Φαήλου Κρανηδιώτη, Δένδια , Λαζαρίδη και μια σειρά άλλων... Στην αντιδημοκρατική αυτή αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος οπου βοήθησε την εξάπλωση του φασισμού και φυσικά την άνοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής  , κυρίαρχο ρόλο έπαιξε  η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που στοχοποιεί την αριστερά και τους αγώνες με μια σειρά από τρομονόμους τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα το εξευτελιστικό σχέδιο νόμου που ταυτίζει τα Κομμουνιστικά Κόμματα με τα νεοναζιστικά, ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Χρέος της δικής μας γενιάς η ανατροπή τους! 
                                                                       
 Σε αυτούς τους καιρούς  όπου όποιος αγωνίζεται τους χαλάει τα σχέδια! 

                          Στόχος μας είναι αποτελεσματικότερη  οργάνωση του αγώνα !

Τι να κάνουμε;

1)Επιμένουμε και υπερασπιζόμαστε τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών Συλλόγων μας  ως τους μοναδικούς  φορείς και όργανα μιας άλλης δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια ,όπου δίνεται η δυνατότητα να επικρατήσει η πλειοψηφική πολιτική κόντρα στη λογική της ανάθεσης και του ατομικού δρόμου (στοιχεία αστικής πολιτικής) όπου χρόνια τώρα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ υπερασπίζονται. Οι γενικές μας συνελεύσεις δεν ανήκουν σε καμία πολιτική δύναμη ή παράταξη. Είναι το ανώτατο όργανο των φοιτητών, όπου ο καθένας έχει ισότιμο χρέος και δικαίωμα να παρεμβαίνει όποτε θέλει, να συζητά, να προτείνει και εν τέλει να αποφασίζει για τον εαυτό του.
Σε ένα πανεπιστήμιο όπου η κυρίαρχη πολιτική κάνει λόγο για αριστεία , αξιολόγηση και αξιοκρατία στα μέτρα της αγοράς και του κεφαλαίου  εμείς απαντάμε με φοιτητικό έλεγχο απο τις γενικές συνελεύσεις  με καθοριστικό λόγο για το σύνολο των ζητημάτων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από τη σκοπιά των αναγκών της κοινωνίας και όχι για να εφησυχάζονται για την κερδοφορία τους οι καπιταλιστές στις πλάτες των εργαζομένων. Επομένως οι γενικές συνελεύσεις είναι το προνομιακό εκείνο πεδίο για να γίνει η ρήξη και η ανατροπή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, να γεννηθούν ανατρεπτικοί και νικηφόροι αγώνες, να γίνει «πρωταγωνιστής» ο ίδιος ο φοιτητής! Γενικές Συνελεύσεις Παντού! Ανώτατο όργανο των φοιτητών όχι μαγαζάκι των παρατάξεων..Ολοι μαζί φοιτητές μαθαίνουμε να συζητάμε συλλογικά και  απο κοινού , για τα  αναγκαία! Έχοντας επίγνωση του βάθους και της έντασης με την οποία γίνεται σήμερα η επίθεση από το υπουργείο, την κυβέρνηση –ΕΕ-ΔΝΤ  ο αγώνας των φοιτητών δεν θα γίνει μόνος του! Ο πολιτικός λόγος και το περιεχόμενο πρεπει να βαθύνει σχετικά με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα να συντονιστεί κινηματικά με υπόλοιπους αγώνες  των εργαζομένων . Ο αγώνας αυτός οφείλει  να έχει σαφή αντικυβερνητικό χαρακτήρα ενάντια στις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ με αιτήματα  για Μόρφωση-Υγεία-Εργασία- Δημοκρατικα Δικαιώματα για όλο τον λαό και στη βάση των δικών του ανάγκων!

2)Επιδιώκουμε φοιτητικούς συλλόγους ανασυγκροτημένους, στη βάση των αναγκών μας. Με την  ύπαρξη επιτροπών που θα ιδρύονται και θα ελέγχονται από τις Γενικές Συνελεύσεις και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των φοιτητών. Όπως επιτροπές που θα  εξασφαλίζουν εργατικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους φοιτητές. Θα διασφαλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όσους επιθυμούν πρακτική άσκηση, θα εναντιώνονται στην μαύρη εργασία και στο καθεστώς δουλείας που επίβάλλονται πολλόι από τους συναδέλφους μας π.χ υπερεντατικό ωράριο για την εκτέλεση ορισμένου έργου χωρίς τον ανάλογο μισθό (στοιχείο εργασιακού μεσσαίωνα της εποχής μας). Επιτροπές αλληλεγγύης και στήριξης των συμφοιτητών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να σπουδάσουν. Για να μην μπορεί ο κάθε τυχοδιώκτης λαϊκιστής με ένα κομμάτι ψωμί να φαίνεται σωτήρας και να εκμεταλλεύεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο την εξαθλίωση που ζούμε.

3)Εναντιωνόμαστε στο σκοταδισμό, την αμορφωσιά ,τον αγνωστικισμό ως  κυρίαρχο στοιχείο των καιρών μας  που επαναφέρουν στο προσκήνιο τον ρατσισμό, φασιστικά ιδεολογήματα και αναρθολογικά σενάρια . Θέλουμε ο συλλογος μας να αποτελεί κυτίδα πολιτισμού και  να προωθεί τις αξίες της συλλογικότητας και της δημιουργικότητας που δίνουν διέξοδο στην μοναξιά και στο αίσθημα της ανυπαρξίας μέλλοντος που αισθάνεται η γενιά μας .Στα πλαίσια του συλλογικού προβληματισμου πάνω σε ζητήματα που αφορούν την νεολαία και την εργατική τάξη κρίνουμε αναγκαία την δημιουργία πολιτικών ομάδων και λεσχών από τους ίδιους τους συλλόγους που θα αναλάβουν αυτόν τον ρόλο μέσα στις σχολές. 

Αγώνας - Συλλογικότητα - Ανατροπή - Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου