8 Νοε 2013

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το ’73.

1973: Τότε η χούντα των συνταγματαρχών, των τανκς και των αμερικάνικων συμφερόντων πέφτει σα χάρτινος πύργος μπροστά στη μεγαλειώδη εξέγερση των φοιτητών και του λαού.
2013: Σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά. Όλα έχουν αλλάξει και όμως όλα μοιάζουν τόσο ίδια. Οι σύγχρονες χούντες καλά κρατούν, χωρίς τανκς, αλλά με “banks”, ΜΜΕ, αστυνομία και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που κάνουν ακόμη και τη δήθεν αστική δημοκρατία να μοιάζει κακόγουστο αστείο.
Σαράντα χρόνια, λοιπόν, από το Νοέμβρη του ΄73, ένα Νοέμβρη νικηφόρο όχι μόνο γιατί ο κόσμος συγκρούστηκε έμπρακτα με το καθεστώς, αλλά γιατί έθεσε ζητήματα πέρα από αυτό , που αμφισβήτησαν την ίδια του την ύπαρξη και πολιτική σε κάθε επίπεδο από την σκοπιά των αναγκών της νεολαίας και των εργαζομένων. «ΕΞΩ Η ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ», «ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ», «ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των αγωνιστών που πάλευαν στην πρώτη γραμμή.
Ζούμε και σήμερα μια περίοδο πρωτοφανούς προσπάθειας αναίρεσης κεκτημένων , δικαιωμάτων και λαικών ελευθεριών του λαού ,στο όνομα του χρέους ,της οικονομικής κρίσης και με την απειλή της χρεοκοπίας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο και την Ε.Ε καθοδηγητή επιτίθεται λυσσαλέα ενάντια στην εργατική τάξη το λαό και τη νεολαία. Με μια σειρά από μέτρα σε εκπαίδευση και εργασία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία οτι πρεπεί να πληρώσουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν, με στόχο να βαθύνει περισσότερο την εκμετάλλευση τους.
«Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» φώναζαν οι αγωνιστές του πολυτεχνείου ένα σύνθημα πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ!
Ψωμί: Γιατί ένας ολόκληρος λαός καταδικάζεται στην εξαθλίωση , την ανεργία, σε μισθούς πείνας και συνθήκες δουλείας που στερούν την αξιοπρεπή διαβίωση του, αδυνατώντας να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες. Γιατί εκατοντάδες οικογένειες γύρω μας, στην εποχή του “success story και της ανάπτυξης”, στο δυτικό πολιτισμένο και δημοκρατικό δήθεν κόσμο, ζουν στο δρόμο, τρώνε σε συσσίτια και στερούνται το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη και την ασφάλιση. Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα μέσα στα σχολεία και ζουν σε σπίτια χωρίς φως και νερό, αφού οι λογαριασμοί και τα χαράτσια μένουνε απλήρωτα.
Παιδεία: Γιατί η παιδεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μια σειρά από νόμοι, νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, σχέδιο Αθηνά, «νέο Λύκειο» κλπ. έρχονται να διαλύσουν ολοκληρωτικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Σχολεία και πανεπιστήμια δεινοπαθούν κάτω από την απειλή του κλεισίματος και της συγχώνευσης, με τη χρηματοδότηση να είναι εξευτελιστική, αδυνατώντας να καλύψει βασικές ανάγκες. Θέρμανση στα σχολειά, σίτιση, στέγαση και συγγράματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θέλουν παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, για όσους έχουν τα φράγκα. Προσπαθούν να πλουτίσουν στο καμμένο έδαφος της κρίσης εκμεταλλευόμενοι τη γνώση, την επιστήμη και την έρευνα των σχολών μας. Βάζοντας μαθητές και φοιτητές να δουλεύουν στη μαθητεία και τις πρακτικές για να κερδοφορούν οι πολυεθνικοί όμιλοι, με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και συνθήκες εργασίας.
Ελευθερία: Γιατί ζούμε το σύγχρονο ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου. Το σύστημα μπροστά στο φόβο της ανατροπής, θωρακίζεται και εξοπλίζεται απέναντι στον «εχθρό λαό». Μέσα στην αυταρχική κατρακύλα της εποχής μας , αναδύονται φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις όπως της Χρυσής Αυγής και εξαπλώνεται το ρατσιστικό δηλητήριο. Καταργείται το άσυλο, αυτό που κατακτήθηκε με την Κατάληψη της σχολής του Πολυτεχνείου το ’73. Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται με την πιο ωμή μορφή βίας εναντια σε κάθε έκφραση λαικής οργής, με χημικά και ξύλο στις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Οι αγώνες ποινικοποιούνται και όποιος σηκώνει κεφάλι θεωρείται άκρο και τρομοκράτης, όπως οι διωκόμενοι κάτοικοι των Σκουριών Χαλκιδικής. Ακόμα και η λεκτική αμφισβήτηση της συμμορίας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι τρομοκρατική ενέργεια και πρέπει να διώκεται! Έχουν αποθρασυνθεί, καταπατώντας ότι βρίσκεται στο διάβα τους. Σήμερα τα ξημερώματα κιόλας, έπεσε δεύτερο «χουντικής έμπνευσης» μαύρο στην ΕΡΤ, με τα ΜΑΤ και την εισαγγελεία να μπουκάρουν και να επιβάλλουν την εκκένωση από τους εργαζόμενους. Τους ενοχλούσε η ΕΡΤ, φωνή των εργατικών αγώνων και στην πραγματική υπηρεσία του ίδιου του λαού και των συμφερόντων του.
Το φετινό πολυτεχνείο είναι το σάλπισμα για τις σύγχρονες εξεγέρσεις της γενιάς μας , για αντίσταση και πάλη του λαού που δεινοπαθεί από την χούντα των αγορών και του κεφαλαίου ,τη λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-ΔΝΤ και την φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Δε θέλουμε γιορτές και μνημόσυνα που να μοιρολογούν στο όνομα των νεκρών του πολυτεχνείου.
Ο μοναδικός τρόπος να τους τιμήσουμε είναι οι δικοί μας αγώνες να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Μέχρι να εκπληρώσουμε τα ανεκπλήρωτα θέλω, μέχρι να ολοκληρώσουμε τους ανολοκλήρωτους στόχους, μέχρι να κάνουμε πράξη τα όνειρα εκείνης της γενιάς, που τόσο θυμίζει το παρόν και το μέλλον το δικό μας.
Είναι χρέος μας η ανατροπή και η νίκη.
Ψωμί –Παιδεία- Ελευθερία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου